Börja samla på frimärken

Det är inte alltid helt enkelt att förklara eller motivera varför man samlar på något, men det finns samlare av så spridda saker som böcker, bilar, kläder, vapen och allt möjligt annat. Många samlar frimärken, även om antalet samlare gått ner rätt tydligt de senaste decennierna.

Vad är frimärke?

Frågan kan tyckas överflödig, alla vet nog vad ett frimärke är. Ett frimärke ges ut av ett lands postväsende och används för frankering av postförsändelser, det vill säga vad det kostar att skicka brevet. Nu finns det andra märken att sätta på brev för att till exempel visa att man stödjer en viss insamling, men dessa märken räknas inte som frimärken.

Det finns också personer och företag som ger ut frimärksliknande märken som dock inte duger som frankering. Dessa märken är ofta mycket vackra och iögonfallande. Det finns samlare även av dessa fuskfrimärken.

Hur får man tag i frimärken?

Om man är helt nybörjare gäller det förstås att få tag i frimärken på något sätt. Ett bra tips är att ta kontakt med en frimärksklubb, där man kan få många råd och tips på hur man kan få tag i märken. Många länder säljer fortfarande så kallad kilovara, som är urklipp från brev där man klippt ur den bit av kuvertet där frimärket sitter. Man får sedan själv ”blöta loss” frimärket. Om man bor i närheten av ett företag kan man ofta få dem att lägga alla brev med frimärken i en särskild säck som man hämtar då och då.

Album

I början samlar de flesta lösa märken, och då behöver man ett album att sätta in märkena i. Sådana album finns i alla möjliga utföranden och prisklasser. Men det är viktigt att kunna förvara märkena väl så att de inte skadas.

Avgränsa!

Eftersom varje land ger ut många olika frimärken finns det ingen praktisk möjlighet att samla på allt. Därför har alla samlare specialiserat sig. Frimärken är intressanta, därför att det går att göra väldigt många olika avgränsningar. Man kan samla på alla frimärken från ett visst land, eller samla motiv. Motiv kan vara fåglar, fjärilar, däggdjur, politiker, artister, idrottsutövare och så vidare. Det finns stora möjligheter att kombinera, till exempel att samla på afrikanska frimärken med byggnader som motiv. En variant av avgränsningen är exempelvis när man samlar på flygpost eller första-dags-brev. Första-dags-brev är speciella försändelser, stämplade på en viss dag med en extra prydlig stämpling.

Märke eller häfte?

Väldigt många märken ges ut som häften med till exempel 20 frimärken i ett häfte. Detta lockar många samlare, därför att de i ett slag har fått med alla varianter av tandning. I häftet finns märken som har översidan otandad, undersidan otandad etcetera. Den här variationen är svår att åstadkomma med lösa frimärken.

Stämplar

De flesta samlare tycker förstås om att stämplade märken är snyggt stämplade. Många samlare har specialiserat sig på stämplar, och kan utläsa mycket om märkets användning via stämplarna.

En annan typ av märkning är vattenstämplar. Det har tyvärr alltid varit intressant för brottslingar att förfalska frimärken. Därför försöker ländernas postverk att göra märkena mer komplicerade, och det gör man bland annat genom att förse dem med vattenmärken. Det är en typ av prägling i papperet som syns om man håller upp märket mot ljuset, och något som är svårt att efterlikna.